Lister er populære, det har de alltid vært. De gir en slags ordning og mening til ting som ellers kan være vanskelig å kvantifisere og kontrollere hva slags kvalitet de blir ansett å ha i den generelle befolkningen. De viser også hva som er mest populært eller best. Om du er nummer en på lista, så kan du vel faktisk skryte av å være den beste. Har du solgt flest singler så er du vel den beste akkurat den uka, selv om kanskje kritikere eller lignende ikke ville være enige i at kvaliteten på din sang er den beste. Men nummer en er nummer for en grunn.

Det er blant annet derfor at sangere som Justin Bieber ikke kan kritiseres for mye for sin musikkstil, da han til tross for all kritikk har vært en av de mest solgte artistene i verden, og i Norge. For å ikke snakke om hans generelle popularitet.

Lister, som VG-lista kan avsløre også mye om hva slags musikksmak som er den mest populære akkurat nå og ser man på den så er det mye DJ-er som dominerer den. Avicii, Alan Walker og Kygo er bare noen av navnene, sammen med andre sjangere som hip hop og pop. Det er ikke mye annet der, det er lite sjelfull musikk, eller den type musikk som har noen spesiell mening eller beskjed i teksten. Generelt så er det mer festmusikk, eller musikk man ville spilt på et forspiel. Det finnes naturligvis også slik musikk, men det er ikke den typen som lenger dominerer musikklistene rundt om i verden.

Det er kanskje fordi at brukere av tjenester som blant annet Spotify og Tidal er unge og har en annen musikksmak enn de eldre og at disse listene domineres da av deres musikksmak. Noe som vel kan sies å være naturlig, gitt deres publikum.